Vägglöss

Vägglöss!

 

Den som reser utomlands eller handlar begagnade möbler kan riskera att få med sig vägglöss hem. Vägglöss är blodsugande. Vanliga symptom på vägglusförekomst är svullnad och rodnad tillsammans med viss smärta och klåda till följd av vägglössens bett och framfart. Dagtid tillbringar de i springor i sängbottnar eller möbler. Under nattens mörka timmar kommer de fram och uppsöker en lämplig värd, ofta en sovande människa, som de kan suga blod av. Vägglöss kan man inte bli av med på egen hand.

Vägglusen (Cimex lectularius) är stor som en äppelkärna, 4–5 mm. Honan lägger 1–5 ägg om dagen. När vägglusen kläcks efter 1-2 veckor kan den börja suga blod direkt. En tom vägglus är genomskinlig medan den blir rödbrun när den sugit blod. I brist på föda kan den gå i dvala i upp till ett år. Då är den inte tjockare än ett kreditkort och mycket svår att upptäcka. Vägglusen gömmer sig gärna i alltifrån sängar till soffor, tavelramar, gardiner, rullstolar, radioapparater och brandvarnare. Andra ställen den kan finnas på är bakom golvlister och lösa tapeter eller i förvaringsaskar och böcker.

 

Hur vet man att det är vägglöss?

 

En vuxen vägglus är 4-5 mm lång, ungefär som en äppelkärna, med bred oval tillplattad kropp. Färgen är ljust gul/brun till rödbrun efter det att den sugit blod. Pålitliga tecken för att upptäcka vägglöss är mörka fläckar av spillning, rester efter hudömsningar och levande vägglöss på platser där de kryper in och gömmer sig. Små runda blodfläckar på lakan kan också vara tecken på vägglöss.

 

Är vägglöss farliga?

 

Sticket eller bettet från en vägglus är inte smärtsamt men vissa personer utvecklar en allergisk reaktion mot vägglusens saliv som den injicerar under måltiden. Sticket orsakar klåda, rodnad och svullnad men kan vara svårt att skilja från mygg eller bromsbett till en början. Vägglöss orsakar inga materiella skador, men mycket fysiskt och psykiskt elände för personerna som drabbas.

Du kan inte bli av med vägglöss på egen hand

Det finns inga snabba lösningar för att bli av med vägglöss. För att effektivt kunna sanera vägglöss krävs mycket kunskap om vad som får vägglöss att trivas och föröka sig. På tex Anticimex utövar de de senaste och effektivaste saneringsmetoderna och verktyg som värme och frysning. De använder sig också av vägglushundar för att hitta vägglössen. Alla de här metoderna fungerar effektivt helt utan kemikalier vilket gör dem hållbara. För ett lyckat resultat krävs tid, resurser och ett gott samarbete mellan alla som berörs.

 

Så sprider sig vägglöss

 

Vägglusen kan följa med i ditt bagage när du kommer hem från resan. När den väl är där kan den spridas vidare via till exempel begagnade möbler, resväskor och ryggsäckar. En vägglus kan inte hoppa eller flyga utan förflyttar sig krypande.

 

Tips för att slippa vägglöss

 

Var vaksam när du tar hem begagnade möbler

Förvara aldrig din resväska öppen på golvet när du är ute och reser

Ta inte in resväskan direkt när du kommer hem

Tvätta kläder i 60 grader

Lägg misstänkta föremål i frysen i minst 24 timmar

 

Vanliga problem

 

Vägglöss är blodsugande. Dagtid lever de i springor i sängbottnar eller möbler. I skymningen kommer de fram och uppsöker en lämplig värd, ofta en sovande människa, som de kan suga blod av. Sticket är inte smärtsamt men vissa personer utvecklar en allergisk reaktion mot vägglusens saliv som injiceras under måltiden.

Svullnad och rodnad tillsammans med viss smärta och klåda är vanliga symptom.

Den som reser utomlands eller handlar begagnade möbler kan riskera att få med sig vägglöss hem.

Misstänker du problem med vägglöss är det mycket viktigt att du kontaktar ett saneringsföretag så fort som möjligt. Vägglöss måste saneras professionellt, det är inget du kan lösa på egen hand.

 

Före: Plocka undan, dammsug och rengör så att det är lätt att inspektera. Ingen storstädning!

Gå inte in i sanerade utrymmen på 2 timmar i de fall vi använt kemikalier.

Barn under 2 år eller känsliga personer bör inte gå in i sanerade utrymmen på 24 timmar efter behandling  i de fall det används kemikalier.

Om det används kemikalier kan utrymmen användas först när medlet har torkat, vilket kan ta upp till 24 timmar. Det lösöre som har tagits bort går då att ställa tillbaka.

Våttorka och dammsug inte de sanerade ytorna på 5-6 veckor. Medlet som använts ska finnas kvar och ha effekt på de insekter som kommer i kontakt med behandlade ytor.

Behandling av textilier: tvätta över 60°C (se tvättråd), frys: -18°C i en vecka, värme: torktumla i ca 50 minuter

 

Här får du lite tips på vad du kan göra för att undvika att få med dig vägglöss hem:

 

På hotellrummet:

Ställ resväskan högt och långt ifrån säng eller annan möbel som kan användas som sovplats.

Låt kläderna ligga kvar i resväskan, använd inte byrån.

Ta en titt under sängen och titta kring sömmar och skrymslen. Om det finns små svarta fläckar som liknar bläckstreck kan det var spillning från lössen. Be att få byta rum.

 

Vid hemkomsten:

Ta ur alla kläder ur resväskan och tvätta, gärna vid 60 °C om det går. Övrigt innehåll läggs i plastpåse och in i frysen sju dagar.

Föremål kan frysas eller värmebehandlas, väl förslutna i plastpåsar, i max 60 °C i värmeskåp under minst en timme.

Kontrollera resväskan noggrant och dammsug den. Dammsugarpåsen läggs i en plastpåse och stoppas in i frysen under flera dygn, därefter ska den slängas i soptunnan.

Copyright © All Rights Reserved